Badania chemiczne
Chemiczne analizy laboratoryjne
Laboratorium CONTROL FOOD świadczy usługi w zakresie chemicznych analiz laboratoryjnych.
Naszą ofertę kierujemy do producentów żywności, którzy chcą uzyskać analityczne potwierdzenie zadeklarowanych składników żywności, oraz wykluczyć obecność substancji zanieczyszczających, lub możliwość dopuszczenia do obrotu produktów spożywczych o zakresach stężeń tych substancji przekraczających dopuszczalną dawkę.
Zakres badań chemicznych:
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w zakresie szczegółowych badań chemicznych mięsa i przetworów mięsnych, analizy uzyskiwanych wyników i rozwiązywania problemów związanych z procesem produkcyjnym tych wyrobów, laboratorium CONTROL FOOD oferuje fachową pomoc i doradztwo w tej wąskiej grupie badań.
- Podstawowa analiza fizykochemiczna żywności obejmuje:
- Badania wartości odżywczej,
- Badania zawartości zanieczyszczeń,
- Badania alergenów.
Laboratorium oferuje oznaczenia zawartości dla:
- MIĘSA I PRODUKTÓW MIĘSNYCH
- wody,
- białka,
- tłuszczu,
- soli,
- popiołu,
- węglowodanów,
- błonnika pokarmowego,
- hydroksyproliny / kolagenu,
- fosforanów ogółem i dodanych,
- azotynów,
- azotanów,
- pH.
- OLEJÓW I TŁUSZCZÓW ROŚLINNYCH ORAZ ZWIERZĘCYCH
- wody,
- kwasowości,
- liczby nadtlenkowej,
- zanieczyszczeń nierozpuszczalnych.
Wykaz badań chemicznych
- Oznaczenie azotu met. Kjeldahla i przeliczenie na białko
- Oznaczenie zawartości chlorków
- Oznaczenie zawartości wody
- Oznaczenie zawartości tłuszczu
- Oznaczenie zawartości popiołu całkowitego
- Oznaczenie zawartości azotynów i azotanów
- Oznaczenie zawartości fosforu
- Oznaczenie zawartości hydroksyproliny i obliczanie kolagenu
- Oznaczenie zawartości błonnika pokarmowego
- Oznaczenie zawartości cukrów i skrobi
- Oznaczenie zawartości węglowodanów
- Oznaczenie aktywności wody
- Oznaczenie pH
- Oznaczenie zawartości alergenów
- Oznaczenie liczby kwasowej i kwasowości
- Oznaczenie liczby nadtlenkowej
- Oznaczenie zawartości wody i substancji lotnych
- Oznaczenie zawartości zanieczyszczeń nierozpuszczalnych
- Oznaczenie popiołu ogólnego
- Oznaczenie zawartości popiołu ogólnego i popiołu nierozpuszczalnego w 10% roztworze kwasu chlorowodorowego
- Oznaczenie zawartości wody
- Oznaczenie zawartości chlorku sodu
Jesteś zainteresowany współpracą?
Skontaktuj się z nami
Telefon: 25 640 82 08
Email:
controlfood@controlfood.com.pl