Badania mikrobiologiczne
Mikrobiologiczne analizy laboratoryjne
Laboratorium CONTROL FOOD świadczy usługi w zakresie badań mikrobiologicznych.
Naszą ofertę kierujemy do producentów żywności, ubojni zwierząt, oraz innych wprowadzających
do obrotu produkty spożywcze.
Wymagania prawne:
Przedsiębiorstwa sektora spożywczego odpowiedzialne za wytwarzanie danego produktu wykonują badania mikrobiologiczne w celu zapewnienie zgodności z kryteriami określonymi w Rozporządzeniu Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dn. 15.11.2005 r. (z późn. zm.) w ciągu całego dopuszczalnego okresu przechowywania.
W laboratorium CONTROL FOOD badania wykonywane są zarówno metodami znormalizowanymi, jak i metodami alternatywnymi na podstawie opracowanych procedur badawczych.
Zakres badań mikrobiologicznych:
Zakres badań obejmuje również takie mikroorganizmy, które ze względu na swój metabolizm mogą powodować wady produktów, lub znacznie ograniczać jego przydatność do spożycia.
- Do takich drobnoustrojów zaliczamy m.in.:
- bakterie kwasu mlekowego,
- drożdże i pleśnie,
- bakterie z rodzaju Pseudomonas,
- bakterie beztlenowe,
- bakterie z rodzaju Bacillus
JAKIE BADANIA MIKROBIOLOGICZNE OFERUJEMY?
- WSKAŹNIKI HIGIENY PROCESU
- Enterobacteriaceae,
- Escherichia coli,
- Gronkowce koagulazo-dodatnie,
- Ogólna liczba drobnoustrojów,
- Przypuszczalne Bacillus cereus,
- Campylobacter spp.
- WSKAŹNIKI BEZPIECZEŃSTWA PRODUKTU
- Salmonella spp.
- Salmonella Typhimurium,
- Salmonella Enteritidis,
- Listeria monocytogenes.
Prowadzimy również kontrolę mikrobiologiczną środowiska produkcji i przechowywania żywności, oraz kontrolę higieny procesu uboju zwierząt.
Wykaz badań mikrobiologicznych
- Wykrywanie obecności Salmonella spp.
- Identyfikacja Salmonella Typhimurium i Salmonella Enteritidis
- Wykrywanie obecności DNA Salmonella
- Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes
- Wykrywanie obecności DNA Listeria monocytogenes
- Oznaczanie liczby Listeria monocytogenes
- Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby gronkowców koagulazo-dodatnich
- Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby bakterii z grupy coli
- Oznaczanie liczby Escherichia coli
- wykrywanie obecności Escherichia coli O157
- oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów
- oznaczanie liczby bakterii Enterobacteriaceae
- oznaczanie liczby mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej
- oznaczanie liczby pleśni i drożdży
- wykrywanie obecności beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV)
- oznaczanie liczby beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV)
- oznaczanie liczby przypuszczalnych Bacillus cereus
- wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Campylobacter spp.
- pobieranie próbek do badań mikrobiologicznych
- oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów
- oznaczanie liczby bakterii Enterobacteriaceae
- wykrywanie obecności Salmonella spp.
- wykrywanie obecności DNA Salmonella
- wykrywanie obecności Listeria monocytogenes
- wykrywanie obecności DNA Listeria monocytogenes
- wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Campylobacter spp.
- oznaczanie mikrobiologicznego zanieczyszczenia powietrza metodą zderzeniową
Jesteś zainteresowany współpracą?
Skontaktuj się z nami
Telefon: 25 640 82 08
Email:
controlfood@controlfood.com.pl